XPO :: hjälp

eyebeep :: XPO

...om pdf-filer

Vad är PDF och Acrobat Reader

På denna webbplats tillhandahåller vi filer i s.k. PDF-format. För att använda dessa behöver du ett särskilt tilläggsprogram, Acrobat Reader, på din dator. Vi rekommenderar version 5.x för bästa resultat. Du kan hämta programmet gratis på Adobes webbplats.

Så här gör du för att "få upp PDF-filen på skärmen"

När du vill använda en PDF-fil på din dator klickar du på Ladda ner pdf-bilaga på webb-sidan. PDF-filen öppnas då på skärmen med hjälp av din Acrobatläsare.

Så här sparar du PDF-filerna

Vill du inte öppna filen kan du välja att spara den på din dator. Det går oftast bättre att arbeta med PDF-filer på den egna hårddisken. Det kan också vara bekvämt att ha filerna på datorn om flera personer behöver samma PDF-fil.

Klicka på Ladda ner PDF-fil med höger musknapp. På den ruta som kommer uppväljer du att klicka på  "Spara mål som", "Save link as" (eller motsvarande kommando - beroende på den webbläsare du använder). Spara filen i en katalog som du väljer själv. När du vill använda PDF-filen öppnar du den i Acrobat Reader

Så här fyller du i en PDF-fil "på skärmen"

Börja med att markera ett ifyllnadsfält med muspekaren. Fyll i fältet. Flytta sedan mellan ifyllnadsfälten med hjälp av Tabb-tangenten (framåt), och Shift+Tabb-tangenten (bakåt). Markören visas då i varje ifyllnadsbart fält. Du kan också använda muspekaren.

Många PDF-filer består av fler än en sida. På dessa kan du "bläddra" till nästa sida - eller till en föregående. Använd den svarta högerpilen högst upp i Acrobatläsaren. Du kan också bläddra med hjälp av muspekaren i rullningslisten. När blanketten är ifylld kan du skriva ut den på vanligt sätt.

För att spara en ifylld PDF-fil behöver du extra program

Du kan inte spara en ifylld PDF-fil om du använder gratisprogrammet Acrobat Reader. Vill du kunna spara dina ifyllda PDF-filer på din dator måste du ha tillgång till något av programmen Adobe Acrobat, Adobe Business Tools eller Adobe Acrobat Approval. Dessa är inte gratis. Du kan läsa mer om produkterna på Adobes webbplats.

Problem med PDF-filer, och tips hur du kan göra

- Du kan ha en för gammal Acrobat Reader. Vi rekommenderar version 5.x. för bästa resultat. Du kan hämta programmet gratis på Adobes webbplats.

- Många problem beror helt enkelt på den lokala utrustningen eller en långsam uppkoppling. Det kan leda till olika svårigheter vid såväl överföring, laddning som utskrift. En enkel åtgärd kan vara att hämta en modernare version av din webbläsare.

- En del "hemmaanvändare"brukar få problem med utskrifter av större PDF-filer. Gör så här: Skriv ut en eller ett par sidor i taget.

- I vissa nätverk kan problem uppstå pga. att systemet har spärrar mot "nedtankning" av filer via Internet. Kontakta den lokala systemadministrationen!

Mer information om PDF

För eventuella problem med PDF-filer finns information under Hjälp/tips.

Du kan få olika råd och tips i "Reader Onlineguide", som finns under Hjälp i din Acrobatläsare. Du kan också besöka Adobes webbplats.

Har du några frågor eller bra tips om blanketter och PDF/Acrobat kan du skriva en rad till vår supportavdelning.